Урочиста академія, присвячена ювілею професора Степана Пушика

Відбулася урочиста академія з нагоди 80-річчя з дня народження професора кафедри української літератури, письменника, поета-пісняра, депутата Верховної Ради України І скликання Степана Пушика (1944 – 2018).

В урочистій академії взяли участь керівництво університету, професорсько-викладацький склад, письменники Прикарпаття, рідні й друзі Степана Григоровича.

«Вітаю усіх учасників урочистої академії! Це чергова можливість згадати про нашого Степана Пушика. Його універсалізм дозволив йому осягнути багато цікавих напрямків. Зокрема, його повернення до усної народної творчості, унікальні розвідки, які стосувалися українських джерел не тільки Прикарпаття. Ми також повинні пам‘ятати про нього, як і про політика. Тому що він належить до когорти тих українських поетів, які працювали в умовах тоталітаризму. Саме кінець 80-х, це був унікальний час, коли поети стали політиками і розбудили Україну, серед них і Степан Пушик. На початку 90-х такі видатні особистості розпочали державотворчий процес. Степан Пушик є тією людиною, яка жила для свого краю та України», – зазначив ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.

Спочатку відбувся круглий стіл, де родичі, колеги та друзі згадали творчість письменника та поділилися своїми особистими спогадами з ним. Модератором виступив завідувач кафедри української літератури ПНУ Степан Хороб. Принагідно було презентовано І – ІІ-й томи щоденників Степана Пушика «З останніх десятиліть» (1988 – 1999 рр.) та двотомник поезій «Я для Вкраїни жив».

«Ми сьогодні говоримо про непересічну людину для цілої України. Степан Пушик – це людина непростої долі, характеру. У нього була дивовижна мольфарська риса, яка допомагала йому бути там, де він був найбільше потрібний. Це йдеться і про перші демократичні мітинги у Франківську, про його роботу у Верховній Раді, про його гостру як лезо, публіцистику, про його фольклористичні праці, про художню спадщину тощо. Нам дуже не вистачає його дружньої поради та підтримки. Тому ми час від часу до нього повертаємося. Ми бережемо традиції, які Степан Григорович започатковував на факультеті, читаємо його твори та популяризуємо його творчу спадщину», – розповів декан факультету філології Роман Голод.

Пізніше розпочався концерт-присвята до ювілею Степана Пушика під гаслом «Я для Вкраїни жив» за участі квартету бандуристок «Ґердан», народного вокального ансамблю «Росинка», ансамблю танцю «Дивоцвіт» ПНУ, заслужених артистів України В. Петрика, М. Попелюка, народного артиста України М. Кривеня. Ведуча – заслужений працівник культури України Лілія Борисевич.

У ході дійства письменники Євген Баран, Ольга Слоньовська, Ярослав Ткачівський, мистецтвознавиця Ганна Карась розповіли про багату творчу спадщину письменника, поділилися своїми враженнями від його творів, обговорили особливості стилю та тематику його письменницьких робіт, а також висловили думки щодо важливості й актуальності його творчості в сучасному контексті.