В університеті відкрили виставку «Фабула» Романа Бончука

23 лютого у виставковій залі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відкрили проєкт «Фабула», де представили живопис директора Музею Небесної сотні, члена Національної спілки художників України Романа Бончука, артефакти трипільської культури та нагороди воїнів Інтернаціонального легіону.

Метою виставки – збір донатів, продаж робіт і спрямування коштів на допомогу ЗСУ.

«На виставці представлені 30 робіт, це серія за 4-5 місяців. Кожен день я намагаюсь зафіксувати у полотнах нашу героїчну історію і переосмислити її в різних аспектах: філософських, міфологічних, геополітичних, економічних. Тут такий мікс, рефлексія щодо цифровізації та диджиталізації, де поєднано все для того, щоб людина зрозуміла на скільки унікальна наша історія. Є світові лиха: колапси, кліматичні зміни, роботизація та проблеми глобалізації. Тут актуальність нашої історії ‒ 3D-голограми з Трипілля, а також відзнаки іноземних добровольців Збройних сил України, зібраних дослідницею Іриною Форостян. Після прочитання статті Валерія Залужного, де він сказав, що нам для перемоги потрібна нова зброя, більш сучасна, більш точна, у мене була рефлексія, що насправді наша зброя ‒ ми, тобто козацький дух. Наша зброя — це наша могутня історія і наш непереможний дух. Це був основний меседж і я в останніх роботах намагався це показати», ‒ зазначив художник Роман Бончук.

У проєкті присутня частина з голограмами, актуальними питаннями сьогодення, імовірного майбутнього. Головні меседжі ‒ це актуальність, ретроспектива, концептуальність, дуальність, патерни, інформаційні моделі.

Проєкт «Фабула» ‒ це щоденник модифікації парадигми й спроба фіксації цих змін в Україні, котра в війні виборює щоденно кожен клаптик нашої землі.

У вітальному слові директор Навчально-наукового інституту мистецтв Володимир Федорак наголосив на важливості тематики виставки, яка представляє плинність часу та нелегку ситуацію воєнного часу. Художник дуже вдало вміє передати через певні образи свою думку до сьогоднішнього часу. Тут є і портрети впізнаваних політиків світового масштабу, елементи міфічних істот, де через призму філософії відбуваєть зміна декорацій.

Ірина Форостян, волонтер штабу оборони Прикарпаття, кураторка виставки зазначила на важливості культурного фронту. Ця виставка – це спроба зафіксувати українську позицію, бачення історії. Представлені чотири артефакти-оригінали, які належать музею університету. Щира вдячність вузу, що дозволили виставити їх. Також є репродукції, реконструкції і дуже важливо в цей буремний час, коли руйнуються історичні пам’ятки, зберегти їх.

На відкритті виставки були присутні учні Івано-Франківської художньої школи, які із зацікавленням вбирали всі цікаві думки, трактування мистецьких доробків відомого художника Романа Бончука.

Опісля презентації, для учнів у межах профорієнтації була проведена окрема екскурсія по виставковій залі задля показу робіт як викладачів університету, так і студентів. Виставка-проєкт «Фабула» у виставковій залі Прикарпатського університету триватиме впродовж трьох тижнів.