Подорож у часі: Тарас Шевченко в образах сьогодення

В Івано-Франківській обласній філармонії імені Іри Маланюк відбулося художньо-поетичне дійство за участю творчих колективів та виконавців Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Захід присвячений 210-тій річниці від дня народження українського поета, прозаїка, мислителя, живописця, гравера, етнографа, громадського діяча, національного героя і символа України, нашого славного Кобзаря Тараса Шевченка.

У заході були представлені: академічний хор (керівник – заслужена працівниця культури України, доцентка Жанна Зваричук, чоловічий хор (керівник – кандидат мистецтвознавства, доцент Олег Колубаєв), поетичний театр (керівник – заслужена працівниця культури України, доцентка Надія Грицан), ансамбль скрипалів (керівник – старший викладач Роман Шиптур), ансамбль бандуристок «ҐЕРДАН» (керівник – докторка мистецтвознавства, професорка Віолетта Дутчак), ансамбль танцю «ДИВОЦВІТ» (керівник – кандидатка мистецтвознавства, доцентка Ольга Квецко), вокальне тріо у складі Вікторії Гоян, Лілії Кузь, Марти Орнат (керівник – заслужена артистка України, доцентка Ольга Молодій), вокальний дует у складі Андріани Монастирської, Анастасії Боднарчук, солісти: Анастасія Михайлів (клас викладача – заслуженого діяча мистецтв України, доцента Михайла Стефанюка), Андрій Озарко (клас викладача – народного артиста України, професора Володимира Піруса). Від Тараса Шевченка – Тарас Василюк, Владислав Гродзіцький. Режисер-постановник – заслужений працівник культури України, доцент Надія Грицан.

Тарас Шевченко в авторській задумці Надії Грицан постає не лише позачасовим генієм, але й хребом нації, символом молодої України, яка проходить безліч етапів боротьби та формування. Поет обрамлює та виструнчує приспане почуття українства. Він, вірить у долю України та тривожно дивиться у вічі глядачам, вираз його обличчя мовить: чи не проспите ви цього разу своєї волі? Час запитань минув і настав час дій.

Молоді актори відобразили різні періоди Шевченкового життя, зокрема панщину, заслання та волю. Їхні виступи нагадали про важливість підтримки культурних цінностей та історичної пам’яті в часи війни, коли національний дух і єдність мають особливе значення. Ця подія показала, що навіть у найскладніші моменти мистецтво може стати могутнім інструментом об’єднання та висловлення духовних цінностей українського народу.

Художньо-поетичне дійство, яке створено спеціально до ювілею великого Кобзаря, привернула увагу широкого загалу до його творчості та важливості спадщини для сучасної української культури. Глядачі, заслухавшись та задивившись у виступи були в захваті від вражаючої емоційної сили подання творів Шевченка й виразності їхнього виконання. Всі відчули глибокий зв’язок між минулим і сучасністю, віддзеркалення національної гідності та патріотизму в кожному вірші й музичному творі. Ця подія підкреслила значення збереження та просування української культури і мови як одного з ключових аспектів національної самосвідомості та ідентичності.