Звіт ректора про досягнення стратегічного успіху університету

Сьогодні, 22 грудня, у Прикарпатському національному університеті в змішаному форматі відбулася конференція трудового колективу та засідання Вченої ради. Центральною подією заходу став Звіт ректора про діяльність університету в 2023 році.

Засідання розпочалося із хвилини мовчання за загиблими внаслідок агресії російської федерації проти України студентами, випускниками та викладачами Прикарпатського університету.

Перед останньою у 2023 році зустріччю трудового колективу студенти Інституту мистецтв ПНУ привітали професорсько-викладацький склад традиційними колядками до Різдва Христового.

На початку засідання ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда нагородив грамотами та подяками Івано-Франківської обласної ради професора кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Галину Михайлишин; професора кафедри етнології та археології факультету історії, політології та міжнародних відносин, директора навчально-наукового інституту історії, етнології та археології Карпат Миколу Кугутяка; директора Інституту післядипломної освіти та довузівської підготовки Михайла Нагорняка; професора кафедри української мови філологічного факультету Василя Грещука; професора кафедри початкової освіти педагогічного факультету Марію Оліяр; професора кафедри теорії і методики дошкільної та спеціальної освіти педагогічного факультету Неллі Лисенко; професора кафедри терапії, реабілітації та морфології факультету фізичного виховання і спорту Богдана Грицуляка; професора кафедри початкової освіти педагогічного факультету Надію Луцан; завідувача кафедри слов’янських мов філологічного факультету Миколу Лесюка; завідувача кафедри хімії навколишнього середовища та хімічної освіти факультету природничих наук Тетяну Тарас.

Також він вручив атестати професора кафедри політики у сфері боротьби із злочинністю та кримінального права директору юридичного інституту Юрію Микитину, завідувачу кафедри політики у сфері боротьби зі злочинністю та кримінального права Ігорю Козичу, професору кафедри політики у сфері боротьби зі злочинністю та кримінального права Ігорю Медицькому та атестат доцента кафедри цивільного права Уляні Гришко.

Ректор у своїй доповіді передусім звернув увагу на міжнародні рейтингові позиції Прикарпатського університету, за якими його діяльність оцінюють в Україні та закордоном. Зокрема, у 2023 році були досягнуті наступні позиції: Webometrics Ranking of World Universities – 5 місце; SCImago Institutions Rankings – 5 місце; рейтинг вишів за показниками SciVerse Scopus – 10 місце; Top Universities in Ukraine 2023 – 10 місце; серед закладів вищої освіти Івано-Франківська – 1 місце; рейтинг «Кращі ЗВО західного регіону України» – 4 місце; рейтинг «Кращі класичні ЗВО України» – 5 місце; консолідований рейтинг ЗВО України 2023 року – 7 місце; рейтинг ЗВО «ТОП-200 Україна» – 11 місце; рейтинг ТОП-10 фахових коледжів України (за кількістю вступників) – 9. Серед ТОП-10 найпопулярніших ЗВО за кількістю поданих заяв абітурієнтів ПНУ ім. Василя Стефаника у 2023 році посів 8 місце.

Університет у цьому році реалізував багато вітчизняних, Міжнародних наукових проєктів, а також Міжнародних освітніх та інфраструктурних проєктів.

Під час доповіді Ігор Євгенович також відзначив активну інформаційну політику, яку проводить університет через засоби масової інформації, плідну міжнародну діяльність та високі здобутки викладачів, науковців та студентів у 2023 році.

На завершення доповіді ректор окреслив основні завдання на прийдешній 2024 рік.

«Важлива і домінуюча складова нашого університету –  якісне надання освітніх послуг. Якість навчального процесу – це наш головний пріоритет. Ще один важливий момент – це питання науки. Ми маємо підтримувати та розвивати наші наукові досягнення, наші наукові школи, виходити у англомовний простір. Ще один дуже важливий напрямок — максимальна підтримка ЗСУ — колективна та індивідуальна. Будь-яке прохання з фронту має нами бути виконано. Не менш важливою залишається і проєктна діяльність університету, адже вона навіть у нинішні складні часи дозволяє нам вийти на зовсім інший рівень наукової діяльності, розширити партнерську співпрацю як в Україні, так і за її межами. Напрацювання, які ми сьогодні маємо, дозволяють нам з впевненістю говорити, що Прикарпатський багато зробив на цьому шляху. Кожен з нас має жити життям університету і працювати для його розвитку», – окреслив основні завдання на 2024 рік ректор.

Він також висловив вдячність колективу за роботу, успішне втілення наукових та освітніх, а також міжнародних проєктів й закликав плідно працювати в подальшому.

З повним текстом Звіту можна ознайомитися тут.

Заслухавши та обговоривши Звіт ректора про діяльність університету в 2023 році, конференція трудового колективу відзначила позитивні результати у забезпеченні якості освіти, динаміці кількості штатних НПП з науковими ступенями та вченими званнями, динаміці публікацій монографій науковцями університету, участі студентів у програмах мобільності, удосконаленні підготовки кадрового резерву, матеріально-технічному забезпеченні функціонування структурних підрозділів, розширенні співпраці в рамках існуючих і започаткованих міжнародних партнерств та популяризації університету. Звіт ректора було визначено, як «звіт про досягнення стратегічного успіху університету».

Учасники конференції одноголосно схвалили доповідь ректора за підсумками діяльності університету в 2023 році.

Також Науково-дослідний інститут приватного права і підприємництва ім. академіка Ф.Г. Бурчака нагородив ректора Прикарпатського національного університету, професора Ігоря Цепенду дипломом Почесного Доктора згідно рішенням Вченої ради від 27.09.2023.

Далі у ході засідання Вченої ради Прикарпатського університету присутні також заслухали низку питань, зокрема, про результати виконання науково-дослідних тем у 2023 році та затвердження наукової тематики на 2024 рік; присвоєння вчених звань; конкурс на заміщення вакантних посад тощо.