Вітаємо доктора педагогічних наук України Марію Чепіль з присвоєнням звання почесного професора!

13 грудня, перша проректорка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Валентина Якубів вручила диплом почесного професора Марії Чепіль – доктору педагогічних наук, професору, доктору габілітованому, академіку Національної академії вищої освіти України, Заслуженій діячці науки і техніки України, професору кафедри педагогіки праці і андрагогіки Інституту педагогіки Університету Марії Кюрі-Склодовської (м. Люблін, Польща), професору Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка.

Таке високе звання було присвоєно пані Марії відповідно до ухвали Вченої ради Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника 30 серпня 2023 року.

Привітала почесного професора перша проректорка Прикарпатського національного університету Валентина Якубів: «Щиро радію, що ми сьогодні зібралися з такої гарної нагоди. Факультет має чим гордитися і отримує ще один здобуток. Марія Миронівна допомогла нам сформувати нашу педагогічну школу і зараз багато аспірантів, це ті люди, якими ми пишаємося. Надзвичайно приємно, що протягом років було здійснено чимало заходів, реалізовано багато проєктів, виховано велику кількість аспірантів, кандидатів наук, докторів наук. Найважливіше те, що ми маємо плани на розвиток нових співпраць, а досвід, який має наша професорка додасть цінності та успіху у їх діяльності».

«Шановне керівництво університету, академічна спільното та студенти! Мені дуже приємно бачити вас на такій урочистості. Дякую за можливість та обрання мене почесним професором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, який має величезні досягнення у розвитку науки України та за її межами», – зазначила почесний професор ПНУ Марія Чепіль.

Бажаємо нових перемог і здобутків, напрацювань та звершень, невичерпного джерела натхнення і завзяття, віри в себе, наснаги у професійному зростанні й у майбутніх наукових пошуках!

Довідково. Чепіль Марія Миронівна – доктор педагогічних наук (2002), професор (2003), академік Національної академії вищої освіти України (2012), дійсний член Міждисциплінарної академії наук України (2013), «Заслужений діяч науки і техніки України» (2017), заслужений професор Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка (2022), заслужений професор Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні (2022), керівник наукової школи «Історія, теорія і практика української освіти і виховання», завідувач кафедри загальної педагогіки та дошкільної освіти (2006–2022 рр.) Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, з 2004 р. – професор, завідувач кафедри історії виховання та порівняльної педагогіки (2009–2019), професор кафедри педагогіки праці і андрагогіки (з 2019) Інституту педагогіки Університету Марії Кюрі-Склодовської (м. Люблін, Польща). Професор М. Чепіль – керівник 11 міжнародних проектів, стипендіальних програм і грантів, які отримали викладачі та аспіранти кафедри загальної педагогіки та дошкільної освіти. Координатор міжнародного товариства Montessori Research Europe (Mo.Re) в Україні. Член Наукової ради Центру Східної Європи Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні (з 2013), Всеукраїнської асоціації Василя Сухомлинського (2018), Міжнародної асоціації сучасної освіти, науки та культури (2021), Всеукраїнської асоціації працівників дошкільної освіти (2022). Інформація про науково-організаційну діяльність увійшла до енциклопедії «Учені України», «Міждисциплінарної Академії Наук», «Złota Księga Nauk Społecznych», «Науковці України – еліта держави. Том IV», «Літопис сучасної науки й освіти України», «Наукові школи, авторські системи і концепції», «Державні нагороди України: кавалери та лауреати» (Т. VII), «Сучасний педагогічний досвід освітян України», «Науковці України: 30 років досягнень, успіхів і визнання», «Успішні професіонали України» та ін.