В університеті відкрито Центр освіти та піклування для дошкільнят

18 вересня 2023 року у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулося урочисте відкриття навчальної лабораторії «Центр освіти і піклування для дітей раннього і дошкільного віку». У Центрі діти працівників нашого університету та студентів будуть мати змогу перебувати допоки їхні батьки проводять навчальні заняття або навчаються самі.

У заході взяли участь ректор університету Ігор Цепенда, директорка Центру, професорка кафедри теорії та методики дошкільної і спеціальної освіти Людмила Мацук, голова Первинної профспілкової організації ПНУ Василь Климончук, фахівець Центру, доцентка кафедри теорії та методики дошкільної і спеціальної освіти Надія Лазарович, батьки та діти. Паралельно офіційному відкриттю у рамках Preschool week UKRAINE відбулась онлайн-зустріч з представниками 6 областей України, де вже працює така навчальна лабораторія, або готується до відкриття.

Привітав усіх з відкриттям ректор Прикарпатського університету, професор Ігор Цепенда: «Радіємо з того, що нам вдалося реалізувати проєкти, які починають нас більше об’єднувати. У нас існувала потреба максимально допомогти викладачам і студентам в забезпеченні побутових умов роботи та навчання. Спільно з студентським, профспілковим комітетами, а також з викладачами і працівниками ми прийняли рішення створити дитячий центр дозвілля і розвитку, який згуртував дітей наших працівників. Нами було обрано методику Mr.Leader, яка дозволяє гармонійно співіснувати різним віковим групам і в той час, надавати їм знання та сприяти розвитку. Переконаний, що такий цікавий експеримент буде набирати нових прихильників і ми будемо мати можливість ділитися з ними своїм досвідом, а найголовніше створювати сприятливі та новітні умови для наших викладачів, студентів та працівників університету. Дякую усім хто доклав багато зусиль для цієї чудової ідеї, підтримував нас та допомагав». Також ректор подякував та привітав з відкриттям Центру народного депутата України, голову підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету з питань освіти, науки та інновацій Володимира Воронова, який є ініціатором співпраці з університетами у цьому напрямку.

«Для наших співробітників, це унікальна можливість залишити своїх діток під опікою на час проведення навчальних занять. У перспективі у нас є багато нових ідей, заходів, які будемо проводити у Центрі. З дітьми будуть займатися студенти кафедри теорії та методики дошкільної і спеціальної освіти за унікальними методиками програми Mr.Leader, затвердженою МОН України. Вони набуватимуть практичних умінь та навичок в роботі з дітьми раннього та дошкільного віку», – зазначила директорка «Центру освіти і піклування про дітей раннього і дошкільного віку» Людмила Мацук.

На даний момент до Центру освіти і піклування заявлено 23 дитини. У перспективі керівництво центру планує долучити до роботи з дітьми й студентів інших кафедр університету для проходження виробничої практики і тим самим, удосконалюючи практичні вміння та навички в роботі з дітьми.

Нагадаємо, нещодавно ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда підписав Меморандум про співпрацю з директоркою ТОВ «МР. ЛІДЕР ГЛОБАЛ» Наталією Пікановою, яка займаються інноваційними системами освіти. Предметом цього Меморандуму є співпраця сторін та консолідація зусиль, спрямованих на поліпшення ситуації в Україні в частині підвищення якості освіти та піклування про дітей дошкільного віку.