Відбулися інтерактивні тренінги для дітей

Цьогоріч в Україні діяли літні табори для дітей, в яких вони змогли відпочити та відновитися. Більшість із таких місць функціонували на заході країни, з урахуванням усіх вимог безпеки. Так, у липні та серпні місяці на базі ДЗСТ ЛОК «Верховина» (смт. Верховина, Івано-Франківська область) та ДЗСТ ЛОК «Карпатські зорі» (м. Косів,  Івано-Франківська область) психологи Івано-Франківського Центру психологічної підтримки «Razom з тобою» Оксана Паркулаб та Вікторія Готич проводили групові заняття в рамках реалізації експериментального проєкту з організації оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. У дитячі оздоровчі табори на літній відпочинок приїхали діти військовослужбовців, постраждалих унаслідок російської агресії, з родин, які перебувають у складних життєвих обставинах, ВПО, з прийомних родин та дитячих будинків сімейного типу. Для молоді це стало чудовою нагодою взяти участь у тренінгах та отримати психологічну підтримку з відновлення своїх ресурсів, вивчення власних емоцій і механізмів їх стабілізації. У процесі тренінгу їм давалась можливість оволодіти техніками згуртування групи, розвинути лідерські вміння та удосконалити комунікативні навички.

Програмою охоплено понад 400 дітей з міста Києва та Харківської, Луганської, Миколаївської, Київської та Чернігівської областей, віком від 6 до 18 років. Зі всіма учасниками проводилися заняття, що містили вправи і техніки недирективної ігротерапії, арттерапії та казкотерапії, Тренінги мали на меті допомогти учасникам врегулювати їхній психоемоційний стан, опанувати навички подолання життєвих труднощів за допомогою іграшкових друзів та складання історій про них.

Варто відзначити, що на основі власних спостережень психологів та зворотного зв’язку педагогів, групова робота сприяла позитивним змінам настрою та поведінки дітей. Наприкінці тренінгу діти охоче ділилися своїми думками з приводу набутого нового досвіду, розповідали про свої емоційні переживання та дарували один одному власноруч виготовлені сердечка з приємними побажаннями на майбутнє. Зважаючи на значущість окресленої проблематики, педагогічними колективаками ДЗСТ ЛОК «Верховина» та “Карпатські зорі” були зроблені висновки про доцільність продовження зустрічей з психологами з метою подальшої психологічної підтримки дітей.