Психологи Центру психологічної підтримки “Razom з тобою” провели тренінги для дітей, які відпочивали у Карпатах

Упродовж липня місяця психологи Івано-Франківського Центру психологічної підтримки «Razom з тобою» Оксана Паркулаб та Вікторія Готич провели низку тренінгових занять для дітей з Харківської, Луганської, Миколаївської, Київської та Чернігівської областей на базі ДЗСТ ЛОК «Карпатські зорі» (м. Косів Івано-Франківської області). У тренінгах взяло участь понад 160 дітей молодшого та старшого шкільного віку, більшість з яких виховується в малозабезпечених сім’ях та належить до таких категорій, як дитина з інвалідністю (здатна до самообслуговування) або дитина із багатодітної сім’ї,  дитина з числа внутрішньо переміщених осіб, або дитина, батьки якої учасники бойових дій чи загинули внаслідок військових дій, полонені, волонтери.

За допомогою методів недирективної ігрової терапії діти мали можливість тренувати довіру до своїх емоцій, навчитися їх відчувати та виявляти назовні свої болісні переживання, розпізнавати й розуміти свої різноманітні емоційні реакції та інших учасників групи, а також набути бажаних навичок ефективної взаємодії в соціумі шляхом моделювання нових патернів поведінки через використання психологічного механізму ідентифікації з різними іграшковими персонажами.   

Групова робота спрямовувалася на розвиток позитивної самооцінки, комунікативних навичок, лідерських якостей, творчого потенціалу, психологічної стійкості, духовних цінностей, усвідомлення своєї унікальності, гармонізацію міжособистісних стосунків та розуміння їх важливості.

Найбільший інтерес у дітей викликали вправи із арттерапії та ігротерапії.  Вони охоче вибирати собі іграшкового друга для створення казки, описували його мрії, серед яких основною є перемога України над російськими окупантами, повернення їхніх батьків з фронту та здоров’я близьких людей. У роботі із старшими підлітками, крім названих методів, застосовувалися ігри та вправи на розвиток критичного мислення та соціального прогнозування.

Про ефективність проведених занять свідчать схвальні відгуки дітей, їхні щирі посмішки та радісний настрій. Педагоги також вказували, що після тренінгів вони помічали у своїх вихованців позитивні емоційні зміни.