Лілія Гриневич відвідала Прикарпатський та Херсонський університети і прочитала лекцію студентам

Сьогодні у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника з відкритою лекцією «Вплив війни на шкільну освіту в Україні: сьогодення і майбутнє» виступила міністерка освіти і науки України (2016-2019), проректорка з науково-педагогічної та міжнародної діяльності Київського університету імені Бориса Грінченка Лілія Гриневич.

Захід у рамках співпраці між двома університетами відбувся для здобувачів вищої освіти спеціальності «Середня освіта» (за предметними спеціальностями).

«Щиро вітаю учасників нашої надзвичайно цікавої зустрічі. Ми маємо в гостях освітянина, яка впродовж десятки років є законодавцем освітніх новітніх трендів. Завдяки Лілії Михайлівні ми сьогодні маємо чітку динаміку освіти, адже вона у свій час формувала надзвичайно важливу платформу для освітян України. Ця лекція є дуже важливою для студентів, а тема, яка обговорюється болючою, бо війна справді вплинула на шкільну освіту, але попри це, багато школярів та студентів залишаються навчатися в Україні. Варто послухати про те, як нам вибудовувати ту нову модель, яка дозволить бути в числі націй, які будуть творити, а не відтворювати. Наше завдання, це створити умови для того, щоб теперішні та майбутні покоління навчалися та здобували усі необхідні знання саме в Україні», – зазначив у вітальному слові ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.

«Щиро вдячна Ігорю Євгеновичу за запрошення до Прикарпатського університету. Кожного разу отримую велику насолоду, коли перебуваю тут, спілкуючись з вами та студентами. Хочу всім студентам, які в майбутньому будуть вчителями скласти велику подяку, тому що це відвага та праця, яка потребує постійного щоденного напрацювання. Сьогодні я хочу з вами поговорити про те, як зміниться шкільна освіта після війни та які наслідки має війна для системи шкільної освіти. Не менш важливими темами є те, що таке освітні втрати і розриви та як їх можна долати, на що має бути спрямована освітня політика після війни та куди має рухатися. І основне, це в чому полягає реформа шкільної освіти», – розповідає Лілія Гриневич.

В ході лекції учасники заходу активно обговорювали візію майбутньої України, пріоритетні вміння для ринку праці, тривалість повної середньої освіти у країнах Європи, соціально-емоційне навчання та найголовніше – це основні напрямки нової української школи, до якої приємно ходити учням. Де прислухаються до їхньої думки, вчать критично мислити, не боятись висловлювати власну думку та бути відповідальними громадянами. Водночас батькам теж подобається відвідувати цю школу, адже тут панують співпраця та взаєморозуміння.

Студенти долучалися до дискусії, ставили питання та обмінювалися знаннями і досвідом.

Разом із ректором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігорем Цепендою гостя відвідала Херсонський державний університет, який на період воєнного часу базується у приміщеннях ПНУ і зустрілась з його ректором Олександром Співаковським. Під час візиту була можливість показати особливу атмосферу Херсона, бо стіни приміщення релокованого університету прикрашено світлинами з виставки проректора ХДУ Максима Вінника.

Також Лілія Гриневич із цікавістю ознайомилась з галереєю Навчально-наукового центру образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва Прикарпатського університету.