Ректор отримав нагороду імені Єжи Ґедройця

Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда отримав нагороду імені Єжи Ґедройця впливової польської газети «Rzeczpospolitа». Урочиста церемонія нагородження відбулася 27 листопада у Варшаві. Лауреат премії Ігор Цепенда отримав медаль із зображенням Єжи Ґедройця, а також диплом. Лаудацію виголосив директор Студій Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький.

У своїй промові під час нагородження ректор Прикарпатського університету основний акцент зробив на понятті діалог. Бо без діалогу між народами і урядами України, і Польщі не можна побудувати відкритих та довірливих добросусідських взаємин.

Він подякував журі премії за високу відзнаку та наголосив: «Це велика честь бути серед видатних людей, які отримали нагороду та були номіновані. Мене переповнюють почуття великої відповідальності за продовження справи, розпочатої Єжи Ґедройцем і Kultura Parisska. Протягом багатьох років я та багато моїх друзів у Польщі, та Україні будували спільні інституції, які об’єднують. Серед них — українсько-польські зустрічі в Яремчі, які вже 16 років збирають найкращих експертів і науковців обох країн, створення Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» на базі колишньої астрономічної обсерваторії Варшавського університету на горі Піп Іван у Карпатах та Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Польщі в Микуличині. Завдання всіх цих інституцій та багатьох інших, що плідно діють на українсько-польському просторі, це діалог. Діалог – це бажання вислухати іншу людину. Діалог – це бажання зрозуміти партнера. Діалог – це бажання відчути чуйність партнера. Діалог означає готовність до компромісу. А найвищим виміром діалогу є довіра».

Окрім Ігоря Цепенди, претендентами на нагороду однієї з найвпливовіших газет Польщі цього року були ще чотири представники з України, Польщі, Литви, – директорка Міжнародного фестивалю Бруно Шульца у Дрогобичі Віра Меньок, директор Інституту історії Литви Альвидас Нікжентайті, Єва Ошнієцька, директор Інституту Південно-Східної Європи (Перемишль) Станіслав Стемпень.

Станіслав Стемпень разом з Ігорем Цепендою також отримав цьогорічну нагороду імені Єжи Ґедройця.

Премія імені Єжи Ґедройця – гуманітарна нагорода, заснована ще у 2001 році редакцією газети «Rzeczpospolita». Її призначають за дотримання принципів та поглядів Єжи Ґедройца польського публіциста та громадського діяча. Він був активним прихильником польсько-української співпраці та супротивником взаємних територіальних та інших претензій. Задяки йому були сформовані політичні еліти обох країн, які в своїй політиці дотримуються формул «Без незалежної Польщі немає незалежної України. Без незалежної України немає незалежної Польщі».