Херсонські есеї: жити, щоб перемагати

У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника, де зараз релокований Херсонський державний університет, відбулася презентація збірки есеїв «Херсонські есеї: жити, щоб перемагати». Вона присвячена 106-й річниці від дня заснування ХДУ й річниці деокупації частини Херсонщини.

Присутніми були ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда, ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський, проректори університетів, представники влади, викладачі та студенти, а також представники ЗМІ.

Захід пройшов у змішаному форматі. Автор ідеї та натхненник проєкту ректор Херсонського університету, професор Олександр Співаковський. Упорядниками є Сергій Омельчук та Оксана Казакова.

«Щиро вітаю усіх херсонців, які незважаючи на відстань сьогодні разом. Це завдяки ХДУ, який об’єднав не тільки викладачів і студентів, а й увесь Херсон. Роль вашого університету в такі важкі роки далеко вийшла за освітянську місію, а стала місією оновленого і в майбутньому відбудованого Херсона. Спільні роки Прикарпатського університету разом з вами дозволили нам збагатитися вашим великим досвідом і потенціалом. Ми в змозі реалізовувати нові спільні проєкти. На рівні працівників та викладачів ми вже стали тісною дружньою сім’єю. Ця біда, яку ми маємо, зробила нас тільки сильнішими. Ми зрозуміли те, наскільки важливими мають бути взаємини між людьми, відчули неймовірну емпатію. Переконаний, що ми будемо свідками повернення, свідками нових успіхів, а найголовніше пам’ятати той нелегкий пройдений шлях завдяки таким есеям. При цьому варто не тільки знати своє минуле, а й думати про майбутнє», – наголосив у вітальній промові ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.

Збірка есеїв – це відкритий діалог авторів про минуле, сучасність і майбутнє, про життя херсонців в окупації, після деокупації міста Херсон і частини Херсонщини, в еміграції або як вимушеного мігранта. Автори есеїв, а це представники університету, діляться з читачами своїми рефлексіями, пов’язаними з особистими спогадами (переживаннями чи емоціями) або з професійними епізодами під час окупації, деокупації, еміграції або тимчасового переміщення до іншого регіону.

«Ця книга – це історична пам’ять людей, які проходили через окупацію та вихід з неї. Ми з колективом підтвердили вірність Україні. У збірці зібрано 32 історії. Кожен як бачив ситуацію, так і її описував. Це важливо не тільки для України, але й світу. Для нас цінно зберегти цю історію, щоб більше таке не повторювалося. Кожна людина, яка розповідає у цій книзі про свій досвід, доклала чимало зусиль для того, щоб Херсонський дежавний університет ніколи не називався російським. Одна з місій нашого університету, окрім інтернаціоналізації, діджиталізації, якісної освіти – це є збереження історичної пам‘яті. Дякую усім, хто доклався та підтримував нас! Слава Україні!», – зазначив ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський.

Видання призначено для науковців, викладачів, здобувачів освіти та може бути використано в дослідницькій роботі й освітньому процесі.