Даят – творча медитація з метою духовного розвитку

Слово «даяти» зі старослов’янської мови перекладається як «давати». Тобто вже в самій назві закодовано сакральне значення про те, що зображення з такою назвою носять ресурсний характер.

Людмила Хімейчук – лікар і водночас художниця, що малює цілющі картини для медитації. Кожна з них має свою енергетику.

У Навчально-науковому інституті мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася творча зустріч з кандидаткою медичних наук, доценткою кафедри дерматології та венерології Івано-Франківського національного медичного університету, мискинею Людмилою Хімейчук на тему «Світ Даят. Арт-терапія».

Захід був організований в межах «Творчих четвергів», які започатковані в Інституті мистецтв.

«За своє життя та власну філософію Людмила Хімейчук багато відчула та зрозуміла, тому це тільки частина її творчого доробку, який вона презентує. Я не сумніваюсь, що це буде для вас надзвичайно цікаво, оскільки її виставка уже демонструється у краєзнавчому музеї в Івано-Франківську. Виставка вражає не лише своєю яскравістю і барвами, але й філософією», – наголосив у вступному слові директор Навчально-наукового інституту мистецтв, кандидат історичних наук, доцент Володимир Федорак.

На зустрічі обговорювалися цікаві теми про фізичне та психологічне здоров’я людини, сприйняття картин та кольорів, а також проводилися практичні вправи. Людмила Хімейчук показала на прикладі учасників, як впливає енергія картини на людину та наголосила на важливості творення з чистими та тверезими думками. Мисткиня також розповіла, що для написання своєї «даяти» вона запалює свічку, щоб очистити простір, виключає всі зовнішні подразники та малює тільки так, як вона спочатку побачила в своїй уяві.

На запитання студентки про те, чи можуть картини допомогти у лікуванні депресії, панічних атак, тривог та інших психологічних проблем, Людмила Хімейчук відповіла: «Вони можуть допомогти людині краще справлятися з цими проблемами, але це лише додатковий метод, а не засіб лікування. Як і в медицині, де деякі ліки полегшують симптоми, але не лікують саму причину захворювання, енергія картин може покращувати адаптаційні властивості організму та підтримувати психологічний стан людини. Тому енергія картин, як і хороша музика. також робить нас сильнішими».

Варто відзначити, що в кінці зустрічі відбувся майстер-клас з малювання орнаменту «даят», під час якого кожен міг спробувати себе у ролі митця та створити власні візерунки.