Відкриття освітньої виставки «Прийшли, заспівали, перемогли!»

Сьогодні, 26 березня, у виставковій залі Прикарпатського національного університету відбулось відкриття мандрівної освітньої виставки «Прийшли, заспівали, перемогли!». Проєкт присвячений історії світових гастролей Українського Національного Хору під орудою Олександра Кошиця та міжнародного тріумфу «Щедрика» Миколи Леонтовича. Присутніми були ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, директор Навчально-наукового інституту мистецтв Володимир Федорак, голова Правління Громадської організації «Інститут Леонтовича», ініціаторка виставки і авторка проєкту Тіна Пересунько, кандидат мистецтвознавства, професор, завідувачка кафедри методики музичного виховання та диригування Любов Серганюк, викладачі та студенти. Модератором заходу виступила доктор мистецтвознавства, професор кафедри методики музичного виховання та диригування Ганна Карась.

«Сьогодні маємо дуже важливе для нас всіх мистецьке дійство, тому що до нас завітали наші друзі з унікальною виставкою, яка присвячена славнозвісному «Щедрику». Який ще раз переконує, наскільки важлива музична культура, і що вона повинна бути відома всьому світу. Впродовж століть Україна виховала плеяду українських композиторів. Ми маємо завжди повертатися до нашої спадщини, пропагувати її. Відрадно, що наш університет стає центром організації таких заходів, бо вони об’єднують не тільки студентство Прикарпаття, а й нашу громадськість, яка цікавиться такою музичною творчістю та її талантами», – зазначив у вітальному слові ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.

«Це мандрівна освітньо-просвітницька виставка, яку ми, як команда «Інституту Леонтовича», виготовили на грант посольства США. Тому цього року даний проєкт експонуватиметься в 10-ти університетах України. Наша мета – це донести історію «Щедрика», що став одним із найвідоміших у світі символів Різдва та який найбільше популярний саме в Америці, як англомовна колядка «Carol of the Bells». Окрім того, історія «Щедрика» — це не тільки історія його міжнародного тріумфу, але й культурного спротиву України російській імперській політиці та боротьби за незалежність», – розповіла голова Правління Громадської організації «Інститут Леонтовича», ініціаторка виставки і авторка проєкту Тіна Пересунько.

В межах виставки «Прийшли, заспівали, перемогли» було представлено близько сотні унікальних документів та фотографій з історії світових гастролей хору Олександра Кошиця. Зокрема, матеріали із фондів українських, чеських, канадських та американських архівів і бібліотек. Деякі з них публікуються вперше.

Варто відзначити, що на стендах виставки були QR-коди із записами музичних хітів Української Республіканської Капели, що підкорили у 1919-1924 роках понад 200 сцен 17 країн Європи та Америки.

На завершення дійства хоровий колектив Навчально-наукового інституту мистецтв (художній керівник – кандидат мистецтвознавства, доцент Жанна Зваричук) виконав «Щедрика» Миколи Леонтовича і «Боже великий, єдиний» М. Лисенка.