Відкрита лекція з арттерапії «Травма-інформоване мистецтво: суть, мета і комунікативні можливості»

25 березня у Центрі інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в змішаному форматі відбулася лекція Почесного професора музики та гуманітарних наук Единбурзького університету, експерта у галузі арт-терапії Найджела Осборна на тему: «Травма-інформоване мистецтво: суть, мета і комунікативні можливості» у рамках проєкту «Мистецтво і війна: педагогіка і практика». Присутніми були проректор з науково-педагогічної роботи ПНУ Едуард Лапковський, директор Навчально-наукового інституту мистецтв Володимир Федорак, викладачі та студенти. Модератором зустрічі виступила доцент кафедри методики музичного виховання та диригування Ірина Новосядла.

«Сьогодні черговий раз маємо за честь вітати у стінах університету нашого поважного гостя Найджела Осборна. Дякуємо за те, що ви, пане професоре, погодилися передати частинку своїх знань нашим здобувачам. Цей захід спрямований на удосконалення допомоги тим людям, які в цей складний час для нашої держави потребують допомогу, зокрема, реабілітації як фізичної, так і моральної. Мистецька складова є дуже широким поняттям, але ті засоби і методи арт-терапії, про які ми говоримо, однозначно займуть своє вагоме і корисне місце для тих, хто цього потребує», – зазначив проректор з науково-педагогічної роботи ПНУ Едуард Лапковський.

Професор Найджел Осборн розпочав свою лекцію з хронології травматичного стресу – громадянська війна в США 1861-1865 рр.

«Історично симптоми травматичного стресу були зареєстровані як у військових, так і серед цивільного населення. Ранні звіти описували вплив бойових умов на солдатів; «Солдатське серце» а «ностальгія» були термінами для травматичних стресових реакцій, які використовувалися під час громадянської війни в США», – розповів експерт у галузі арт-терапії Найджел Осборн.

На завершення лекції, Найджел Осборн підкреслив важливість використання мистецтва як ефективного інструменту в реабілітації та подоланні травматичного стресу. Він наголосив на тому, що розвиток травмо-інформованого мистецтва є не лише актуальним, але й необхідним у сучасних умовах, де психологічна підтримка та реабілітація стають ключовими аспектами допомоги для осіб, які пережили військові конфлікти або інші травматичні події. Такий підхід сприяє не лише зціленню постраждалих, а й позитивно впливає на формування суспільства, забезпечивши йому злагоджений розвиток та стабільність.