Відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Психолінгвістичні засади етикетного та конфліктного дискурсів»

29 вересня у Центрі Інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» у змішаному форматі відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Психолінгвістичні засади етикетного та конфліктного дискурсів». Вона організована кафедрою психології розвитку, лабораторією «Історії та методології психології» та кафедрою соціальної психології факультету психології спільно з Інститутом педагогіки та психології, кафедрою загального та германського мовознавства факультету Філології та кафедрою англійської філології факультету іноземних мов Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, кафедрою психології Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, кафедрою психології та соціальної роботи Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, Педагогічним університетом імені Комісії Національної освіти (Польща), Івано-Франківським осередком Наукового товариство імені Т. Шевченка. Модератором виступила доцент кафедри психології розвитку, кандидат психологічних наук ПНУ Світлана Литвин-Кіндратюк. У конференції взяли участь керівництво, викладачі та студенти університету.

“Рада вітати усіх на конференції! Тематика є дуже цікавою та актуальною. Насамперед, тому що вона є міждисциплінарною. Сьогодні психолінгвістика – це не тільки про мову і комунікацію, це ті інструменти, які дають нам можливість побудувати ефективну розмову, налагодити стосунки в повсякденному житті, на роботі, в суспільстві загалом. Науковці з різних закладів України і зарубіжжя будуть обговорювати надзвичайно важливі питання, які турбують нас усіх. Бажаю цікавих доповідей та нових ідей для того, щоб побачити важливі напрями, які потрібно досліджувати”, – зазначила у вітальному слові перша проректорка Прикарпатського національного університету Валентина Якубів.

“Наша конференція об’єднала фахівців різних галузей, зокрема, психології, соціології, філософії, педагогіки, лінгвістики та інших науковців. Сьогодні Україна проживає найскладніший етап у своїй історії та бореться за цінності демократичного суспільства. Саме дослідження таких психолінгвістичних засад дозволить висвітлити досвід глибинних переживань, взаємодії, посттравматичного зростання. Представлена динаміка є зараз на часі, тому сподіваюся, що результати нашої конференції висвітлять ефективні траєкторії психологічної підтримки українців і дозволять оптимізувати гармонійну взаємодію задля нашої Перемоги” – підкреслила заступниця декана факультету психології з наукової роботи ПНУ, доцент Оксана Чуйко.

У ході доповідей обговорювали такі теми: методологічні та теоретичні засади дослідження етикетного та конфліктного дискурсу в етиці, лінгвістиці та психології; психолінгвістика конструювання дискурсу ворожості й війни в інформаційному просторі та комунікативні стратегії інформаційної гігієни особистості; лінгвокультурні, соціально-психологічні та екзистенційні виміри психотерапевтичного дискурсу в умовах війни; проблеми педагогічної етики та засоби позитивної трансформації конфліктності дискурсу в освітньому середовищі.

За матеріалами роботи Всеукраїнської науково-практичної конференції передбачено випуск збірника тез в електронному форматі. Електронні версії збірника матеріалів конференції та сертифікати участі будуть готові впродовж трьох тижнів після проведення заходу й надіслані на електронну адресу учасників. Також збірник матеріалів в електронному вигляді буде опубліковано на сайті кафедри психології розвитку та розміщений в електронній бібліотеці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.