Міжфакультетські психологічні читання «Чорнобиль й війна – трагічний екологічний досвід історичної пам’яті»

На факультеті психології Прикарпатського національного університету на базі кафедри психології розвитку та науково-дослідної лабораторії «Історії та методології психології» цієї ж кафедри проведено міжфакультетські психологічні читання до роковин вшанування пам’яті Чорнобильської катастрофи на тему «Чорнобиль й війна – трагічний екологічний досвід історичної пам’яті».

Захід відбувся за підтримки декана, професора Лариси Заграй та заступника декана, доцента Оксани Федик, за участі студентів 4 курсу спеціальності «Психологічна реабілітація», 1 курсу спеціальності «Середня освіта; англійська й німецька мови», студентів 1 курсу спеціальності «Середня освіта; музичне мистецтво», студентів 3 курсу спеціальності «Середня освіта; біологія та здоров’я людини». До обговорення проблематики екологічного досвіду Чорнобиля та війни у вимірах історичної пам’яті українців, психологічних наслідків його впливу на психічне здоров’я та історичну пам’ять українців долучилися викладачі факультету психології та факультету природничих наук.

З доповідями, в яких аналізуватися екзистенційні, психологічні та соціально психологічні та екологічні наслідки Чорнобильської катастрофи та російського вторгнення виступили доктор психологічних наук, професор Віктор Москалець, доцент Оксана Паркулаб, докторант Наталія Матейко, доцент Надія Вітюк, доцент Тетяна Микитин. З вітальним словом до учасників читання звернулася заступник декана факультету психології з виховної роботи доцент Галина Федоришин.

На початку заходу модератор заходу доцент кафедри психології розвитку Світлана Литвин-Кіндратюк зазначила, що в умовах російсько-української війни Міжнародний День вшанування пам’яті Чорнобильської катастрофи покликаний зміцнювати екологічну свідомість українців, оскільки ця трагедія назавжди закарбувалася в історичній пам’яті українців й має стати основою утвердження відповідального ставлення молоді до довкілля природи й поселень, які потребують відновлення.

Про Чорнобильську катастрофу як найбільшу в історії людства трагедію, її складність та багатоаспектність, яка зачіпає усі сторони людського буття, недостатню дослідженість її причин, говорив завідувач кафедри загальної та клінічної психології, професор Віктор Москалець.

В доповіді про психологічні наслідки Чорнобильської катастрофи доцент, докторант кафедри загальної та клінічної психології Наталія Матейко представила теоретичний аналіз та практичні вектори надання психологічної допомоги крізь призму трансгенераційного підходу, впливу цієї травми на психічне й душевне здоров’я особистості.

Екстремальність існування українського народу й нашої цивілізації в умовах російсько-української війни непокоїть явищами ядерного тероризму, зокрема здійсненими окупантами діями на територїі Чорнобильської АЕС, відзначила у своїй доповіді «Чорнобиль й війна: трагічні наслідки російського вторгнення» завідувачка кафедри психології розвитку, доцент Оксана Паркулаб.

Соціально-психологічні та екологічні наслідки Чорнобильської катастрофи висвітлили у своїх виступах доцент кафедри соціальної психології Надія Вітюк та доцент кафедри біології та екології Тетяна Микитин.

За допомогою презентацій, виступів та художнього слова учасники пригадали обставини трагедії, а також вшанували ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. З авторськими поезіями й творами українських поетів, роздумами про значення кіноекранізацій Чорнобильської трагедії в міжкультурному діалозі українців з народами світу виступили студенти Вікторія Бігун, Ростислав Гогільчин, Надія Головчук, Мар’яна Данилюк, Надія Кобилянська, Маріанна Летнянчин, Ірина Палапа, Світлана Пономаренко, Андріана Приймак, Віталіна Хацевич.

Особливо емоційно прозвучав музичний твір композитора Артема Пивоварова «Думи мої думи» у виконанні студентів Михайла Зеленецького та Юрія Прокопіва.

На завершення заходу організатори Оксана Паркулаб та Світлана Литвин-Кіндратюк подякували студентам, котрі підготували виступи, а також усім учасникам психологічних читань.