Професорки університету побували з навчальним візитом у Литві

Професорки педагогічного факультету Прикарпатського національного університету Надія Луцан та Анна Струк в рамках роботи над проєктом Erasmus+ Cooperation Project mentUwell – Preserving youth mental wellbeing in wartime migration crisis побували з навчальним візитом у Литві.

Зустріч з партнерами проходила в Університеті Миколаса Ромеріса (Mykolas Romeris University) у Вільнюсі.

Отримали багато позитивних вражень від сучасного, комфортного освітнього простору Університету Миколаса Ромеріса, який сприяє збереженню психічного здоров’я молоді що навчається. Надзвичайно вразив той обсяг роботи, який зробили литовські колеги для адаптації та підтримки біженців з України.

Під їхнім керівництвом розширюється та зміцнюється мережа міжнародних та національних партнерів, місцевих громад, гуманітарна допомога, освітня діяльність та підтримка культурної спадщини України в Литві.

У стінах університету було організовано школу для українських дітей „Gravitas Schola”, яка об’єднала програмами: литовської (70%) та української (30%) шкіл.

У школі також працюють українські вчителі, обов’язковим є урок української мови. Впродовж перебування відвідали Український центр, який знаково розташований на вулиці Тараса Шевченка. Не дивлячись на те, що центр працює лише один рік, здобутки його є досить вагомими. За цей період в Українському центрі було проведено 671 різний захід, понад 2500 українців отримали психологічну допомогу та консультації.

При центрі працює суботня школа, Молодіжний аналітичний цент, літній табір, дитячий хор «Марія». Центр підтримує активну мережу співпраці між українцями як на місцевому, так і на міжнародному рівні.