Проєкти Факультету психології, що діють під час війни

У обговоренні звіту ректора університету професора Ігоря Євгеновича Цепенди на конференції трудового колективу та засіданні Вченої ради ПНУ Мирослава Гасюк представила короткий огляд проектів, які діють на факультеті психології.
 «На початку війни психологи факультету отримали безліч запитів про різноманітну допомогу. Викладачі факультету відгукнулися на потреби, але в стресовому режимі така допомога була дещо хаотичною, не систематизованою. З одного боку, наші психологи завдяки такій діяльності презентували свої можливості, а з іншого – набували, практично, «бойовий» досвід. Час дав змогу адаптуватися, систематизувати діяльність, стати більш ефективним; розрізнена допомога перетворилася у конкретні дієві проекти.
Зокрема, з ініціативи ректора та завдяки широкомаштабній підтримці університету, запрацював один з наших найпотужніших на теперішній час проектів «Разом з тобою», що реалізується з липня місяця  на факультеті психології  за підтримки фонду Razom for Ukraine (США). Діяльність проекту неодноразово пролонгується і має перспективу трансформації у ще більш широкі проекти. Досі ми надаємо кваліфіковану психологічну безкоштовну допомогу дорослим та дітям, які за різних обставин перебувають під час війни у стані гострого стресу. Психологи університету допомогають  проживати війну, долати її психологічні наслідки. Основний фокус нашої діяльності спрямований на внутрішньо переміщених осіб та родичів воїнів. Проте за допомогою звертаються всі, кому потрібна психологічна допомога в цей не легкий час.
Групова робота здійснюється на території громад, де проживають внутрішньо переміщені особи, а індивідуальні консультації проводяться на факультеті психології у спеціально обладнаних кабінетах. Керівник проекту професор Лариса Заграй,  задіяні провідні практикуючі психологи факультету  професор кафедри загальної та клінічної психології Мирослава Гасюк,  доценти Вероніка Шкрабʼюк, Оксана Паркулаб, професор Любомира Пілецька».
У короткому коментарі до звіту ректора Мирослава Гасюк зазначила: «Щоб не затримувати увагу високоповажної аудиторії, перелічу  і інші найактивніші проєкти, які  успішно діють на факультеті в час війни:
1. Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) разом із Міністерством освіти і науки України,  запустили проєкт психологічної підтримки «ПОРУЧ».  Психологи нашого факультету надають практичну допомогу в рамках проєкту. Це онлайн та очні групи психологічної підтримки для дітей, підлітків, батьків, чиє звичне життя зламала війна. У рамках проєкту працюють також групи підтримки для вчителів, які зараз продовжують працювати з дітьми і потребують підтримки.
 2. Проєкт «Поруч» за підтримки ЮНІСЕФ та у співпраці з Департаментом з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України. Надає ґрунтовну підтримку педагогам пенетенціарних закладів. Викладачами факультету доц. Галиною Федоришин і доц. Оксаною Чуйко  проведено 6 груп підтримки для вчителів, зокрема 3 групи для пенітенціарних психологів України, які працюють з неповнолітніми. Також 6 груп підтримки для дітей, які проживали як в Україні, так і закордоном. Проф. Любов Пілецька провела 5 тренінгів; у цьому проекті доц. Надія Когутяк провела 24 групи підтримки для освітян.
3. Реалізований проект психологічної підтримки вчителів від Державної служби якості освіти (травень-червень) – для вчителів Херсонської області (до окупації) та вчителів Львівської області (доц. Галина Федоришин, доц.Оксана Чуйко, доц.Оксана Паркулаб, доц.Оксана Федик, біля 24 групових занять).
4. Діє група психологічної підтримки журналістів, вимушено переселених з місць бойових дій та тимчасово окупованих територій. Організатор – Центр журналістської солідарності Івано-Франківської обласної спілки журналістів НСЖУ  консультативну допомогу надає доц. Надія Вітюк
5. Соціальний проєкт «School of Mental Health»  «Школа психічного здоров’я» – це мобільний освітньо-ресурсний хаб, завданням якого є промоція психічного здоров’я серед школярів та студентської молоді Івано-Франківська. Координатор – доц. Мирослава Кулеша-Любінець
6. Продовжує свою  продуктивну діяльність наш проєкт зі стажем «Лікар Свято» – соціальний молодіжний проєкт, метою якого є психологічний супровід дітей та їх родичів (опікунів) у стаціонарних відділеннях дитячого лікувально-профілактичного закладу засобами ігротерапії та казкотерапії. Проект діє з 2015 року. Координатор  проекту доц. Мирослава Кулеша-Любінець.
Кожна зустріч у рамках будь якого з проектів – це неповторна історія, це переосмислення власних можливостей, це унікальний досвід, який ми передаємо студентам.» – зазначила доповідач –«Діяльність кожного з представлених проектів широко представлена у засобах масової інформації та соціальних мережах, що сприяє популяризації Прикарпатського університету та факультету психології».
Наприкінці свого виступу Мирослава Гасюк привітала великий  колектив Університету: «Скористаюся нагодою, і хочу привітати з цієї  високої трибуни викладачів університету з Різдвом Христовим та Новим Роком, а моє побажання буде побажанням психолога. Спілкуючись з людьми, щоденно пробую знайти універсальний ключ до щастя, і моє особисте відкриття в цій царині ніби і не дуже складне: нещасливі люди прагнуть успіху за чужими стандартами, уявленнями, фантазіями, знецінюючи власні бажання, можливості, реальність. Щасливі люди вміють цінувати своє, захоплюватися справжнім і хочуть того, що важливе саме для них. Тому бажаю кожному цінувати власну унікальність і інвестувати саме в неї. А отримані результати від цих інвестицій нехай піднімуть Вашу самоцінність. Миру нам усім!»