Прикарпатський університет виступив співорганізатором безпекової наукової конференції в Любліні

У Любліні (Республіка Польща) делегація Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника на чолі з ректорам Ігорем Цепендою взяла участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Безпека в кризових ситуаціях у прикордонних регіонах Польщі та України». Її організаторами виступили Програма транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, що фінансується Європейським Союзом, та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника.

Захід, у якому також взяли участь представники експертного наукового середовища з університетів Львова, Тернополя, Ужгорода та багатьох потужних університетів Польщі відбувається 17-18 листопада у Люблінському католицькому університеті Івана Павла ІІ.

Це вже п‘ята, починаючи з 2017 року, конференція, започаткована Програмою транскордонного співробітництва, яка традиційно відбувалась по черзі то на теренах Республіки Польща, то в Україні. Цього року ПНУ виступив співорганізатором цікавих експертних дискусій, які зібрали понад 100 учасників з обох країн.

«Всі ми емоційно глибоко пов‘язані з кризовими ситуаціями, тому переконаний, що треба шукати шляхи оптимізації та зменшення ризиків. Саме в цьому контексті сьогодні відбудеться широка дискусія у всіх аспектах безпекової проблематики», – наголосив, відкриваючи конференцію директор Центру європейських проєктів Лешек Буллер.

«В межах Програми транскордонного співробітництва є багато тем і аспектів, важливих для безпеки. В умовах війни ми в першу чергу звертаємо увагу на військову безпеку. Але мілітарна безпека – це небезпека для безпеки екологічної, культурної, міграційної, соціальної. Польща не лише однією з перших простягнула нам руку допомоги, коли розпочалась повномасштабна війна, але й багато років перед цим активно докладала зусиль, підтримуючи спільні проєкти щодо швидкого реагування на великий спектр викликів безпеці. Це приклад багаторічного створення механізму безпеки, який не є проблемою однієї країни, а усієї європейської спільноти», – підкреслив, відкриваючи захід ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.

Привітала учасників конференції та побажала їм плідної роботи також проректорка Люблінського католицького університету Івана Павла ІІ Беата Піскорська, яка заявила, що дуже важливо опрацювати на рівні експертів-науковців відповіді на актуальні виклики безпеки.

Вже 18 років упродовж свого існування Програма транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, що фінансується Європейським Союзом, підтримує та допомагає бенефіціарам реалізовувати проєкти в різних сферах, покращуючи якість життя на прикордонних територіях, розвиваючи та посилюючи співпрацю між ними. Програма проводить широкомасштабні промоційні та освітні заходи, спрямовані на розповсюдження отриманих результатів в проєктах. Однією з чотирьох основних тематичних цілей Програми є БЕЗПЕКА, а в ній пріоритет «Вирішення спільних проблем безпеки».

Завдяки підтримці Програми Прикарпатський університет разом з партнерами завершує реалізацію проєкту “Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру” (PIMReC). У Люблині Голова СТС Програми транскордонного співробітництва Анджей Слодкий розповів про перспективи нової Програми та також нові сприятливі умови участі у проєктній діяльності для України.

Під час конференції учасники розглянули та обговорили широкий спектр тем щодо підвищення ефективності запобігання кризовим та надзвичайним ситуаціям. Зокрема, соціально-економічні наслідки кризових і надзвичайних ситуацій, координацію діяльності служб та інспекцій в умовах загроз, необхідність мати достовірну і всебічну інформацію про загрози, пов’язані з кризовими та надзвичайними ситуаціями, різними інформаційними центрами (у тому числі державними установами та ЗМІ).

Йшлося також про різноманітність позицій і думок експертів-науковців щодо протидії кризовим і надзвичайним ситуаціям та гуманітарну допомогу в цих ситуаціях.

З доповідями на конференції, зокрема, виступають завідувачка кафедрою біології та екології, кандидатка біологічних наук, доцентка Мирослава Миленька, кандидатка біологічних наук, доцентка кафедри біології та екології Надія Різничук, декан факультету психології, докторка психологічних наук, професорка Лариса Заграй, академік АТН України, доктор технічних наук, професор кафедри хімії Сергій Курта.