Прикарпатський університет – у ТОП-15 престижного рейтингу Webometrics Ranking of World Universities

На офіційному сайті рейтингу університетів Webometrics Ranking of World Universities опубліковано інформацію про позиції кращих університетів світу, які потрапили до рейтингу за 2023 рік.

 

З-поміж 312 закладів вищої освіти України Прикарпатський університет цього року посів у міжнародному рейтингу 14-ту позицію.

Webometrics Ranking of World Universities – це найбільший академічний рейтинг вищих навчальних закладів, за яким аналізують ступінь представлення діяльності університетів в Інтернет-просторі, який кожні шість місяців надає незалежну, об’єктивну, безкоштовну, відкриту наукову інформацію про результати діяльності університетів з усього світу.

Webometrics Ranking of World Universities є ініціативою Лабораторії кіберметрики, дослідницької групи, що належить до Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), найбільшого державного дослідницького органу в Іспанії. Початковою метою рейтингу стало сприяння науковій присутності в Інтернеті, підтримка ініціатив «Відкритий доступ» для значного збільшення передачі наукових та культурних знань, створених університетами. Для досягнення цієї мети публікація рейтингу є одним із найпотужніших та найуспішніших інструментів з метою консолідації змін в академічних колах, підвищення відданості вчених та розробки вкрай необхідних довгострокових стратегій.

Webometrics Ranking of World Universities не є рейтингом веб-сайтів університетів, це рейтинг власне університетів. Він використовує як вебметричні, так і бібліометричні (дослідницькі) показники. Тобто мета рейтингу – не оцінювати веб-сайти, їх дизайн чи зручність використання, популярність їх вмісту відповідно до кількості відвідувань. Веб-показники розглядаються шляхом правильної, всебічної, глибокої оцінки університету глобальної продуктивності, беручи до уваги його діяльність і результати, їх значення і вплив. Основною його ціллю є сприяння створенню відкритого доступу до знань, які надає університет.

Результати рейтингу можна переглянути тут: https://www.webometrics.info/en/Europe/Ukraine%20