Наші викладачі-психологи – експерти всеукраїнського проєкту “ПОРУЧ”

З часу початку повномасштабної російсько-української війни викладачі нашого університету активно працюють на психологічному фронті. Така діяльність є особливо важлива для мирного населення, яке абсолютно не було готовим до такої кількості психологічних травм сьогодення.

Зокрема, кандидати психологічних наук, доценти Науково-дослідного Центру когнітивної психології та психотерапії Наукового парку «Прикарпатський університет» Надія Когутяк та Володимир Мицько активно долучилися до Проєкту «ПОРУЧ», який створено ГО «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер» спільно з UNICEF Ukraine,  Міністерством освіти і науки України та Українським інститутом когнітивно-поведінкової терапії.

У рамках даного проєкту «ПОРУЧ»  Володимир Мицько та Надія Когутяк провели тренінги для тренерів –психологів зі всієї України (Харківської, Київської, Чернігівської, Сумської, Полтавської, Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Івано-Франківської та ін обл). Всього таким навчанням було охоплено більше 350 психологів освітніх закладів та практикуючих психотерапевтів. До даного проєкту залучені і наші студенти-психологи. Окрім того, доценти Надія Когутяк та Володимир Мицько активно проводять групи підтримки і розвитку навичок профілактики ПТСР для дітей за програмою «Діти та війна. Навчання технік зцілення» у онлайн та офлайн форматах; проводять групи підтримки для батьків. Під час таких зустрічей наші психологи надають учасникам підтримку у подоланні стресу від подій, пов’язаних з війною, вчать рухатися далі, долаючи негативні наслідки подій та маючи інструменти для зцілення від завданих травм.

«Цей проєкт стартував у березні 2022 року, коли ми з партнерами, максимально мобілізувавшись, долучилися до другої армії – армії психологічного захисту дітей та молоді нашої країни, аби пережите не мало руйнівного впливу на все наше майбутнє» -розповідає Володимир Мицько.

«Сьогодні ми більше працюємо саме з психологами, які потребують швидкого та науково-доказового підходу у роботі із травмами війни. І на кожному тренінгу ми говоримо : “Така робота саме для тих людей, які люблять дітей. І ця любов повинна бути мудрою і далекоглядною” – ділиться Надія Когутяк.

Схожі тренінги наші психологи готові провести для всіх зацікавлених.

Варто  зазначити, що днями на адресу керівництва Прикарпатського університету надійшов лист-подяка від виконавчої директорки ГО «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер» Тетяни Журавель за активну співпрацю викладачів Прикарпатського університету в рамках проєкту “ПОРУЧ” та вагомий вклад, який ПНУ вносить у подолання наслідків війни для населення України, що матиме неоціненне значення для майбутнього нашої країни. Тетяна Журавель також висловила зацікавлення у подальшій співпраці та підтримці спільних ініціатив.