Психологічні читання до роковин вшанування пам’яті Чорнобильської катастрофи «Чорнобиль і війна»

26 квітня 2022 року студентами спеціальності “Психологія” і викладачами факультету психології, за підтримки декана, доктора психологічних наук, професора Лариси Заграй та заступника декана, кандидата психологічних наук, доцента Оксани Федик, за участі студентів 1-го курсу спеціальності «Середня освіта. Англійська й німецька мови», студентів 1-го курсу спеціальності «Середня освіта. Музичне мистецтво» були проведені Психологічні читання до роковин вшанування пам’яті Чорнобильської катастрофи «Чорнобиль і війна».
На початку заходу канд. психол. наук, доцент кафедри психології розвитку Світлана Литвин-Кіндратюк зазначила, що в умовах російсько-української війни Міжнародний День вшанування пам’яті Чорнобильської катастрофи покликаний зміцнювати міжпоколінний діалог людей всього світу в спогадах про цю трагедію, яка назавжди закарбувалася в історичній пам’яті українців. Екстремальність існування українського народу й нашої цивілізації в умовах російсько-української війни непокоїть явищами ядерного тероризму, зокрема здійсненими окупантами діями на територїі Чорнобильської АЕС, відзначила завідувачка кафедри психології розвитку, канд. психол. наук, доцент Оксана Паркулаб. Про Чорнобильську катастрофу як найбільшу в історії людства трагедію, її складність та багатоаспектність, яка зачіпає усі сторони людського буття, недостатню дослідженість її причин, говорив завідувач кафедри загальної та клінічної психології, доктор психол. наук, професор Віктор Москалець. У своїх роздумах про наслідки Чорнобильської катастрофи канд. психол наук, доцент Оксана Федик поділилася спогадами про вплив факторів техногенної катастрофи на психічне й душевне здоров’я широкого загалу, насамперед молоді.
За допомогою презентацій, виступів та художнього слова учасники пригадали обставини трагедії, а також вшанували ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. З авторськими поезіями й піснями, родинними спогадами про пережиту українцями техногенну катастрофу, оповідями про досвід сталкерства виступили студенти Катерина Гасюк, Вероніка Дудій, Надія Кобилянська, Наталя Кобилянська, Христина Ліуш, Особливо емоційно насиченими моментами стали перегляди серії архівних світлин, документального фільму «Продовження «Чорнобиля»: історія інженера 4-го енергоблоку» та фрагменту серіалу “Чорнобиль” (режиссер Йоган Ренк).
На завершення заходу організатори Світлана Литвин-Кіндратюк та Оксана Федик подякували студентам, котрі підготували виступи, а також усім учасникам психологічних читань.