Благодійну виставку «Мистецький Великдень» відкрили в університеті

 

Виставку творчих дипломних робіт з фондів кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відкрилася сьогодні в галереї Центру образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва нашого університету.

Виставка студентських творчих бакалаврських та магістерських робіт присвячена світлому святу Воскресінню Христовому. На ній представлено понад 50 робіт, які виконані в техніках іконопису та графіки.

В урочистому відкритті взяли участь ректор університету Ігор Цепенда, директор Навчально-наукового інституту мистецтв Анатолій Грицан, завідувач кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації Петро Кузенко, директор Центру образотворчого декоративно-прикладного мистецтва ПНУ Богдан Бойчук, отець Софрон Зелінський Церкви Різдва Христового УГКЦ, викладачі та студенти Інституту мистецтв, представники ЗМІ.

Значну частину експозиції виставки складають ікони, написані на дошці, покритій левкасом, та в техніці живопису на склі. Попри характерну для іконопису канонічність, студенти, у вирішенні своїх робіт, творчо інтерпретували сакральну тематику, поєднуючи сучасну стилістику із глибоким розумінням іконографії і духовного змісту ікони.

Органічним доповненням до експозиції творів іконопису є численні графічні твори, виконані в техніці ліногравюри. Їх тематика має релігійне спрямування, у багатьох таких творах закладено глибокий символічний зміст.

На окремих творах графіки висвітлюються українські народні традиції, зокрема святкування Великодня, пам’ятки сакральної архітектури та зображення шанованих святих.

«Маємо сьогодні неабияку подію, адже напередодні величного свята Воскресіння Христового відкриваємо мистецьку виставку. Сьогодні цей іконопис, який ми бачимо перед собою, ще більше додає впевненості у тому, наскільки глибинні ми в силі духу. І саме це нині дозволяє нам протистояти найбільшому світовому агресору, який не може зрозуміти, що не сила зброї, а сила віри є основою тієї перемоги яку ми маємо. Переконаний, що багато наших мешканців та гостей міста, котрі завітають на нашу виставку, будуть мати велику насолоду подивитися на ці твори. Це дасть їм можливість оновлення, духовного спокою, а саме головне – віри у майбутнє. Ця виставка також має благодійну мету і спрямована на підтримку Збройних Сил України», – зазначив у вітальному слові ректор університету Ігор Цепенда.

Він також подякував викладачам та студентам кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації і усім, хто долучився до створення виставки за добру спільну ініціативу.

Зазначимо, що виставка працюватиме до кінця травня місяця. Відвідувачі зможуть не лише оглянути твори мистецтва, але і придбати їх. Кошти від проданих експонатів передадуть на потреби Збройних Сил України.