II Міжнародна науково-практична конференція «Цілісний підхід у психології особистості: особливості теорії та практики»

Викладачі кафедри психології розвитку взяли участь у роботі II Міжнародної науково-практичної онлайн конференції «Цілісний підхід у психології особистості: особливості теорії та практики», яка відбулася 25 лютого 2022 року у Центральноукраїнському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка.

У рамках відкриття конференції з вітальним словом до учасників заходу звернулися Лілія Клочек – докторка психологічних наук, доцентка, в.о. проректора з наукової роботи Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка та Євгенія Гейко – докторка психологічних наук, професорка, завідувачка кафедри психології Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

У ході онлайн-конференції учасники мали змогу заслухати виступи фахівців з України, Канади, Франції, Польщі, Узбекистану.  У доповідях та дискусії порушувалися важливі питання для сучасної психологічної науки, як-от: перспективи реалізації холістичного підходу в глибинному пізнанні психіки (академік НАПН України, докторка психологічних наук, професорка кафедри практичної психології Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Тамара Яценко), обгрунтування діалогічного підходу у формуванні цілісності особистості (докторка психологічних наук, професорка, завідувачка кафедри психології ЦДПУ імені Володимира Винниченка Євгенія Гейко), особливості самореалізації особистості на різних життєвих етапах (доктор психологічних наук, професор Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України Едуард Помиткін), розробка навчальних планів для підготовки спеціалістів творчих професій в крос-культурній перспективі (доцент театрознавства, Креативна школа університету Райєрсон, м.Торонто, Канада, Павло Босий), психологічні особливості переживання карантину, пов’язаного з пандемією COVID-19 (докторка психологічних наук, професорка, завідувачка кафедри психології Тернопільского національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Марина Орап).

У межах наукової дискусії  щодо теоретичних підходів до визначення та сутності герменевтики особистості під час онлайн-заходу з тематичною доповідю виступила Ольга Климишин, докторка психологічних наук, професорка кафедри психології розвитку Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Доповідачка зазначила, що особистість у контексті духовної парадигми розглядається як ноологічна сутність, що характеризується потенційною універсальністю, творчо-вольовою спрямованістю, іманентною здатністю до вибору добра та заперечення зла, онтологічною налаштованістю до самопізнання та самовизначення заради утвердження трансцендентних духовних цінностей .

Поділився своїм дослідженням та досвідом кризового психологічного консультування військовослужбовців та членів їх сімей старший викладач кафедри психології Університету економіки та права КРОК, юнгіанський консультант, психолог-волонтер, практикуючий психолог Владислав Зубченко.

Майстер-клас “Глибинне пізнання психіки із використанням психомалюнків”, проведений професоркою Тамарою Яценко, викликав в учасників заходу особливий науковий і пізнавальний інтерес. Розкрито погляди вченої на холістичний підхід в психології, що передбачає адекватне розуміння сутності психічного в його свідомих та несвідомих виявах. Авторка показала усім присітнім можливості застосування методу АСПП (активне соціально-психологічне пізнання психіки) в практиці корекційної допомоги особистості.

Матеріали конференції опубліковані у онлайн збірнику наукових тез II Міжнародної науково-практичної онлайн конференції «Цілісний підхід у психології особистості: особливості теорії та практики».

Збірник тез