У Прикарпатському університеті стартувала соціальна ініціатива «Наше здоров’я»

Сьогодні, 1 грудня, відбулася онлайн-лекція завідувача кафедри біохімії та біотехнології факультету природничих наук нашого університету, доктора біологічних наук, професора Володимира Лущака та онлайн-заняття з лікувальної гімнастики (дихальні вправи, вправи для хребта) від кандидатки наук з фізичного виховання і спорту, доцентки кафедри фізичної терапії, ерготерапії факультету фізичного виховання і спорту Лілії Войчишин у рамках нової соціальної ініціативи Центру студентського розвитку та кафедри фізичної терапії, ерготерапії та факультету психології «Наше здоров’я».

«Ми хочемо допомогти зекономити кошти на ліках за рахунок того, щоб уважнішими бути до свого здоров’я. І ми розпочинаємо нашу зустріч із нашим колегою, який багато років займається багатьма проєктами, які пов’язані прямо чи дотично із нашим здоров’ям, починаючи від геропротекторів, закінчуючи багатьма іншими важливими проблемами, які супроводжують наше здоров’я. Зокрема останній проєкт, який  реалізується з румунськими колегами, що стосується діабету, ожиріння та надлишкової ваги. Мова йде про завідувача кафедри біохімії та біотехнології, доктора біологічних наук, професора Володимира Лущака», – пояснив мету ініціативи ректор ПНУ Ігор Цепенда.

Під час онлайн-лекції Володимир Лущак наголосив на тому, що лише ділиться біологічними знаннями, а не дає рекомендацій щодо лікування, чим мають займатися фахові медики.

«Початок пандемії коронавірусу співпав із нашими дослідженнями ожиріння, надлишкової ваги, набутого внаслідок цього діабету. У нас на кафедрі виконувався проєкт по SARS-Cov-2 в Івано-Франківській області. Ми досліджували матеріал людей, які померли від SARS-Cov-2. Було встановлено, що 80% померлих мали супутню гіпертонічну хворобу. Наступна група – серцева недостатність, хронічна ішемічна хвороба серця, цукровий діабет. Це дуже цікаві показники, які показують, що українці не є нічим особливі, це ті самі проблеми, які мають пацієнти в інших країнах», – розказав професор Володимир Лущак.

З метою профілактики, підкреслив науковець, зокрема, варто включити до свого раціону пребіотики та пробіотики, які містяться у ферментованих продуктах – таких, як квашена капуста, кефір, йогурт, чи карпатська гуслянка. Однак, це не панацея, наголошує вчений, тому варто все ж прислухатися до порад лікарів.

Презентацію щодо захворювання підготували студенти другого курсу кафедри біохімії та біотехнології групи Бх-21, а редагували магістранти групи Бх-1(м).

Після лекції професора Володимира Лущака учасники заняття могли на практиці побачити, які дихальні вправи можуть допомогти прискорення відновлення уражених легень у хворого пацієнта.  Показові вправи з дихальної гімнастики підготувала кандидатка наук з фізичного виховання і спорту, доцентки кафедри фізичної терапії, ерготерапії факультету фізичного виховання і спорту Лілії Войчишин.

Ініціатива «Наше здоров’я» скерована на становлення інноваційної корпоративної культури якості, розвитку й співпраці працівників, студентів і випускників університету на основі соціальної відповідальності. Серед завдань, які ставлять організатори – турбота про здоров’я працівників та студентів нашого університету шляхом підвищення обізнаності з профілактичними заходами щодо попередження найбільш поширених хвороб, популяризації і підтримки здорового способу життя, мотивації до збереження власного здоров’я.

Організатори очікують, що їхня справа дозволить сформувати університетську родину здорових і успішних фахівців своєї справи, які мають можливості та бажання для ефективної роботи та подальшого професійного розвитку. Тематика зустрічей з фахівцями і заняття різними видами спорту залежатиме від вибору учасників за результатами опитування. Тож працівникам та студентам, які мають бажання приєднатись до ініціативи пропонується заповнити гугл-анкету https://forms.gle/ud4s57B6qBCpZ8bC9.

Для довідки: за результатами попереднього опитування встановлено: – близько 25 % працівників університету оцінюють своє здоров’я на 7 балів з 10 та близько 25 % на 8 балів з 10; – 38 % опитаних хворіють раз на пів року і 21 % опитаних раз на 3 місяці; – більше 50 % опитаних не займаються спортом; – близько 80 % опитаних хочуть брати участь в ініціативі «Наше здоров’я». У її рамках планується проведення щомісячно зустрічей з фахівцями у галузі охорони здоров’я та організація онлайн-занять з лікувальної гімнастики, фітнесу, йоги, аеробіки, TRX.