Два університети – один ювілей

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника і Тернопільський національний педагогічний університет ім. Володимира Гнатюка провели святкову онлайн-зустріч з нагоди 150-річчя патронів своїх навчальних закладів.

Василь Стефаник, видатний український письменник, політик, громадський діяч та Володимир Гнатюк, український етнограф, фольклорист, мовознавець, літературознавець, мистецтвознавець, перекладач та громадський діяч, народилися в один рік та в один місяць, та ще й відносно недалеко один від одного. Стефаник – у Русові, що на Івано-Франківщині, а Гнатюк – на Тернопільщині, у Велесневі. Окрім того, Стефаник з Гнатюком тісно товаришували.

«Все своє життя вони присвятили тому, аби плекати українське слово, докладати чималих зусиль, аби про Україну знали далеко за її межами, тому для нас пам’ять про них – це частина наших університетських традицій, це те, що нас об’єднує», – зазначив під час урочистостей ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.

Вітаючи учасників зустрічі, ректор ПНУ зазначив, що “ця спільна ініціатива є добрим прикладом для багатьох університетів об’єднувати свої зусилля не тільки навколо своїх патронів, але й навколо мистецьких, культурних, літературних зв’язків, якими дуже багата Україна”.

«Це чудова ініціатива – в такій неформальній обстановці поспілкуватися, показати одне одному те, що надихає нас, оскільки у нас є дуже багато перехресних моментів долі. Ми маємо спільну історію, спільний вік, навіть ініціатива відзначити разом ювілеї наших патронів – це ознака того, що 150 років тому мали місце історичні події в нашій державі, на українських землях, оскільки і Володимир Гнатюк, і Василь Стефаник достойні того, щоби бути провісниками, патронами опікунами, ангелами-охоронцями таких величних академічних колективів, якими сьогодні є ТНПУ і ПНУ. Тішимося, що навіть в цих пандемійних умовах ми все ж знаходимо можливості і способи спілкуватися, співпрацювати, творити разом», – зазначив Богдан Буяк, ректор Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка.

Ідея спорудити такий «ідейний місточок» між нашими університетами народилася у Наталії Савелюк, докторки психологічних наук ТНПУ та Галини Волощук, кандидатки філологічних наук Коломийського  навчально-наукового інституту ПНУ під час одного з тренінгів, запропонованих Національним агенством із забезпечення якості вищої освіти. І цю ідею підтримали ректори обидвох ЗВО.

Під час святкової онлайн-зустрічі науковці обох університетів презентували деякі проєкти, підготовлені до ювілеїв Стефаника та Гнатюка: комп’ютерні ігри, збірники творів, короткометражні фільми та наукові розробки.

“Це, а також інші речі, як от створення інтерактивного сучасного музею Василя Стефаника у його рідному селі, свідчить про вихід на зовсім новий рівень пропагування творчості Василя Стефаника та Володимира Гнатюка, ознайомлення з ними і школярів, і студентів, краян”, – зазначив Ігор Цепенда. – Переконаний, перед нами ще багато спільних проєктів, зокрема спільних природничих проєктів на базі Міжнародного наукового центру «Обсерваторія». Ми ще не раз спільними зусиллями будемо створювати пілотні проєкти, які будуть для України взірцевими, бо те, що ми маємо, гріх не популяризувати. І Стефаник, і Гнатюк, актуальні як ніколи. Також закликаю подумати над спільними європейськими проєктами на платформі Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України і Польщі у Микуличині. Проєктів, які будуть об’єднувати, давати можливість зрозуміти вразливість один одного, даватимуть змогу, пам’ятаючи про минуле, дивитися у майбутнє».